آگهی استخدام تکنسین داروخانه یا نسخه‌ پیچ احتمالا بارها به چشم خورده است. با این‌که تفاوت‌های زیادی بین وظایف تکنسین داروخانه و داروساز وجود دارد، اما وجود تکنسین داروخانه در هر داروخانه‌ای ضروری است. در این مقاله درباره شغل تکنسین داروخانه، وظایف و مهارت‌هایی که برای این شغل لازم است، نوشته‌ایم.

شاید اگر به داروخانه‌ای مراجعه کرده باشید، در نگاه اول به راحتی متوجه نشوید که کدام‌یک از آن‌ها پزشک داروساز، تکنسین، نسخه‌پیچ و یا نسخه‌خوان است. منطقی است که در نگاه اول متوجه وظایف و مسئولیت آن‌ها نشویم. به نظر می‌رسد که همه آن‌ها وظایف یکسانی دارند، اما در واقعیت این‌طور نیست. وظایف داروساز و تکنسین داروخانه باهم تفاوت‌های بسیاری داد. تکنسین داروخانه وظایف متعدد و عمومی‌ترین برعهده دارد و به امور جاری داروخانه نیز رسیدگی می‌کند. ما در این مقاله مجله آنلاین نیازمندی‌های همشهری به این موضوع پرداخته‌ایم.

تکنسین داروخانه چه کسی است؟

تکنسین داروخانه (Pharmacy Technician) که به عنوان نسخه‌ پیچ هم شناخته می‌شود، فردی است که آموزش‌های لازم را برای فعالیت در داروخانه را پشت سر گذاشته است. او وظایف زیادی در داروخانه برعهده دارد که مهم‌ترین آن نسخه‌خوانی و تحویل دارو به مراجعه‌کننده است. تکنسین داروخانه به داروساز کمک می‌کند تا داروهای بدون نسخه بیمار یا داروهای نسخه او را آماده کند.

وظایف تکنسین داروخانه

وظایف تکنسین داروخانه به محلی که در آنجا استخدام شده (داروخانه معمولی، یمارستان، خانه سالمندان و…) بستگی زیادی دارد.

تکنسین داروخانه بعد از گذراندن آموزش‌های لازم و تقویت مهارت‌های ضروری برای این شغل تحت نظر پزشک داروساز فعالیت‌ خودش را در داروخانه آغاز می‌کنند. از مهم‌ترین وظایف تکنسین داروخانه، وظیفه مرتبط با داروهاست. تحویل گرفتن نسخه، خواندن آن، جمع‌آوری و تحویل دارو به بیمار، بسته‌بندی و برچسب زدن به داروها بر اساس نسخه، دادن اطلاعات به بیمار در مورد دارو، تداخل، نحوه مصرف و عوارض احتمالی و… همه و همه از مهم‌ترین کارهایی است که باید با نظارت پزشک به انجام آن‌ها بپردازد.

البته جز وظیفه مهم تحویل دارو به بیمار یا مراجعه‌کنندگان وظایف دیگری مثل سفارش دارو در صورت اتمام، ثبت اطلاعات بیمار، انجام امور مربوط به بیمه، کمک به مراجعه‌کننده برای خرید داروهای عمومی بدون نسخه، داشتن اطلاعات و آگاهی از مکمل‌ها و لوازم آرایشی و بهداشتی و… نیز برعهده تکنسین داروخانه است.

  • مدیریت و سازماندهی انبار داروها و نحوه نگهداری (یخچالی و غیربخچالی)
  • سفارش دارو
  • چیدن داروها در قفسه
  • کمک به داروساز در ساخت دارو
  • دریافت وجه از بیمار
  • رسیدگی و پاسخ‌گویی به شکایات

مهارت‌های مورد نیاز تکنسین داروخانه

  • مدیریت و نظم‌دهی به امور جاری داروخانه: تکنسین داروخانه باید این توانایی را داشته باشد که بتواند با مدیریت زمان به همه امور داروخانه رسیدگی کند. همچنین توانایی برقراری تعادل بین مسئولیت‌های مختلف و امور محوله را داشته باشد. او همچنین باید در زمان شلوغی و تعداد زیاد مراجعه‌کنندگان بتواند با دقت نسخه آن‌ها را بپیچد و با حوصله رفتار کند.
  • تعامل و ارتباط با دیگران: از آنجا که تکنسین داروخانه زمان زیادی را به دریافت نسخه، آماده‌سازی و تحویل دارو می‌پردازد، عمده وقت خود را صرف تعامل با مشتری و در پاسخ به درخواست‌ها و نیازهای او می‌گذراند. پس در نتیجه باید صبور، منعطف، خوش‌اخلاق و گاهی هم خلاق باشد. همچنین چون تکنسین داروخانه در ساخت دارو می‌تواند به داروساز کمک کند، باید توانایی تعامل با دکتر داروساز و حرف‌شنوی از او را داشته باشد.
  • دقت بالا: گرچه دکتر داروساز مسئولیت اصلی داروخانه را برعهده دارد و همه‌چیز متوجه اوست، ولی تکنسین داروخانه نیز باید نهایت دقت و توجه را در زمان نسخه خوانی، آماده کردن داروها، درج زمان مصرف روی داروها و راهنمایی بیماران به خرج بدهد. زیرا مسئله دارو یکی از مسائل حساس و مهم مربوط به سلامت انسان‌هاست و خطایی کوچک در آن می‌تواند صدمات جبران‌ناپذیری داشته باشد.
  • فهم ریاضی: چون تکنسین داروخانه هر روز با شمارش داروها، قرص‌ها و ترکیب‌های متفاوت داروها سر و کار دارد، باید درک مناسبی از مفاهیم ابتدایی ریاضی داشته باشد.

آینده شغلی‌‌ تکنسین داروخانه

تکنسین داروخانه یکی از آن شغل‌هایی است که همیشه برای آن بازار کار وجود دارد. از آنجا که در هر کوچه و خیابان و هر شهر و منطقه‌ای برای رفع نیازهای مردم و دسترسی به دارو، داروخانه‌های زیادی وجود دارد، پس در هر مکان و در هر زمانی نیز، همه داروخانه‌ها نیاز به تکنسین داروخانه دارند. اما اگر دوست دارید شانس بهتر و بیشتری در استخدام در داروخانه‌ای بزرگ‌تر و مورد نظر خود را داشته باشید، به شما توصیه می‌کنیم که حتما در دوره‌های مهارت‌‌آموزی و کلاس‌های مرتبط با شغل تکنسین داروخانه شرکت کنید. این کلاس‌ها که توسط مراکز و موسسات پزشکی معتبر برگزار می‌شوند، با ارائه مدرک به شما، شانس شما در استخدام را بالا می‌برند. از طرفی هر چقدر در این شغل صاحب تجربه و دانش کافی باشید، به‌راحتی می‌توانید با حقوق خوب و مطابق با رضایت خود در یک داروخانه مشغول به کار شوید.


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

code