فهرست مطلب
اگر از شخصیتی صبور برخوردار هستید و از مهارت کلامی خوبی نیز برخوردار هستید، به راحتی میتوانید به عنوان فروشنده به کسب درآمد بپردازید.
رونق فروش محصولات و خدمات یک مجموعه مرهون زحمات واحد بسیار مهم فروش است. در صورتی که شرکتها نسبت به اهمیت استخدام فروشنده واقف باشند، در کوتاهترین میتوانند با بهره مندی از فروشندگان ماهر به سود قابل توجهی دست پیدا کنند. بنابراین با توجه به اهمیت چنین مشاغلی در مجموعههای مختلف، این شغل همچنان از بازار کار بسیار خوبی برخوردار است.
علاقمندان به فعالیت در شغل فروشندگی در برخی از مجموعهها، اگر روند رو به رشدی را تجربه کنند، میتوانند متناسب با میزان فروش، به درآمد قابل قبولی دست پیدا کنند. ما در این مقاله از مجله اینترنتی نیازمندیهای همشهری این شغل را به طور کامل مورد بررسی قرار دادهایم که در ادامه میخوانید.
فروشنده کیست؟
شخصی که در بازار هدف یک محصول را بر اساس ضوابط و شرایط مشخص به یک شخص دیگری که به محصول مورد نظر نیاز دارد، ارائه دهد، فروشنده و یا salesperson گفته میشود. افرادی که به عنوان فروشنده شناخته میشود در ازای فروش محصول و یا خدمات، مبلغی از پیش تعیین شده از مشتری دریافت میکند و شرایط را برای رونق کسب و کار مجموعه مورد نظر فراهم میکند.
افرادی که به عنوان فروشنده مشغول به کار میشوند پیش از هرگونه اقدامی باید نسبت به کالا و خدماتی که قصد دارد به فروش برساند، اطلاعات جامع و به روزی بدست آورد. چرا که در غیر این صورت فروش موفق آمیزی صورت نخواهد نگرفت. ممکن است شما به عنوان مشتری در این زمینه شغلی بسیار خبره باشید اما اگر نتوانید به خوبی سوالات مشتری را پاسخ دهید، به راحتی افسار فروش کالا و یا محصول مورد نظر را از دست میدهید. در صورتی که علاقمند به این شغل هستید با فروش بیشتر و دریافت پورسانت بیشتر به درآمد بیشتری دست پیدا کنید.
مهارتهای مورد نیاز استخدام فروشنده
موفقیت در هر زمینه کاری نیازمند برخورداری از یکسری مهارتهای مورد نیاز است. فروشندهها نیز در صورتی میتوانند در زمینه شغلی خود موفق شوند که از تواناییها و مهارتهای مورد نیاز برخوردار باشند. به طور کلی مهارتهای مورد نیاز فروشنده به دو دسته مهارتهای نرم و مهارتهای سخت تقسیم میشود که در ادامه به بررسی هر یک از آنها میپردازیم.
مهارتهای سخت فروشنده
- آشنایی با تکنیکها و فرآیندهای فروش اثرگذار
- آگاهی از دستورالعملها و اصول خدمات به مشتریان
- برخورداری از دانش اولیه بازاریابی و تجارت
- برخورداری از مهارت بالا معرفی محصولات به مشتریان
- آگاهی کافی با نرمافزارهای کاربردی در حوزه فروش از جمله آفیس (office)
- آشنایی با فرآیندهای فروش از جمله CRM
- برخورداری از دانش کافی در مورد نرمافزارهای کامپیوتری
مهارتهای نرم فروشنده
- توانایی ارتباط با افراد و مشتریان مختلف و مذاکره با آنها
- توانایی بالا در برنامه ریزی و استراتژیک دقیق
- برخورداری از انگیزه بالا در فروش و روحیه پیگیری بالا
- توانایی سازمان دهی و مدیریت زمان
- برخورداری از قدرت صبر بالا
- توانایی مهارتهای اجتماعی بالا در ارتباط با مشتریان
- برخورداری از ظاهری آراسته و رفتاری متناسب در شأن مشتریان
وظایف و مسئولیتهای فروشنده
هر یک از افرادی که به عنوان فروشنده در یکی از مجموعهها مشغول به کار میشوند، عهده دار وظایف و مسئولیتهای متفاوتی خواهند بود. چرا که نوع فعالیت یک فروشنده در مغازه با شخصی که با این عنوان شغلی در سازمانی فعالیت میکند، کاملا متفاوت است. اما به طور کلی برای تمامی فروشندگان شرح وظایفی تعیین شده است که در ادامه به برخی از مهمترین آنها اشاره میکنیم.
- برنامه ریزی دقیق برای فعالیت مربوط به فروش و بازاریابی حضوری و غیرحضوری
- تهیه و نگهداری اطلاعات کامل مشتریان
- استقبال گرم از حضور مشتریان در مجموعه
- راهنمایی مشتریان به منظور پیدا کردن محصولات مورد نیاز
- ارائه گزارش فروش به سرپرست فروش طی مدت زمان مشخص
- تهیه استراتژی و برنامه فروش
- قرار ملاقات با مشتریان
- تماس با مشتریان جدید و پیگیری مشتریان قدیمی
- ارائه آموزشهای لازم به مشتریان درباره محصولات و خدمات
- پاسخگویی دقیق به تمامی سوالات مشتریان
- اطمینان خاطر از رضایت مشتریان نسبت به استفاده از محصولات
- بررسی خدمات و کیفیت کالا پیش از تحویل به مشتری
- حضور در رویدادهای مختلف فروش
بازار کار استخدام فروشنده
با نگاهی به پلتفرمهای ثبت آگهی از جمله نیازمندیهای همشهری، آمار قابل توجهی از تعداد آگهیهای استخدام فروشنده را ملاحظه خواهید کرد. چرا که شغل فروشندگی از زمانهای گذشته تا به امروز، بازار کار بسیار پررونقی دارد و بسیاری از مجموعههای مختلف از جمله شرکتهای تجاری، خدماتی و تخصصی و مغازههای مختلف اقدام به استخدام فروشنده مینمایند. با این تفاصیل شغل فروشنده به نسبت سایر مشاغل از بازار کار بسیار خوبی برخوردار است و متقاضیان استخدام در این دسته از مشاغل میتوانند در یکی از مجموعهها فعالیت کنند.
شخصیتهای مناسب استخدام فروشنده
متناسب با مدل شخصیتی MBTI نزدیکترین تیپ شخصیتی فروشنده، ESTP است. افرادی که از چنین تیپ شخصیتی برخوردار هستند اشخاصی برونگرا، منطقی، حسی و ادراکی هستند و میتوانند به ایدهها با دقت توجه کرده و در کوتاهترین زمان ممکن تصمیم گیری کنند. افرادی که در این شغل مشغول به کار میشوند باید نسبت به امور فروش صبور باشند. چرا که شنیدن جواب رد، یکی از بیشترین تجربیات هر فروشندهای محسوب میشود و فقط با صبوری نیز میتوان در این شغل موفق شد. افرادی که از روحیه بالایی برخوردار نیستند و از مهارت کلامی خوبی بهره نمیبرند، در زمان کوتاهی از شغل فروشندگی استعفا میدهند و به شغل دیگری روی میآورند.
مشکلات و چالشهای فروشنده
فروشندگان مانند سایر مشاغل با چالشهای مختلفی دست و پنجه نرم میکنند. سر و کار داشتن با انواع مشتریان و با فرهنگهای مختلف، محدودیتهای مکانی برای چیدمان کالا، صرف زمان طولانی برای فروش کالا و یا خدمات، فروش نرفتن محصولات علیرغم تلاش برای فروش، افزایش قیمت محصولات به صورت ناگهانی از جمله این چالشها به شمار میآید.