فهرست مطلب
بازسازی خانه یکی از راههای تعمیر و ایجاد تغییرات دلخواه در ساختمان یا ملک مورد نظر است که به منظور اثاثکشی نکردن و حفظ خانه انجام میشود.
با توجه به هزینههای هنگفت خرید خانه جدید و دردسرهای اسبابکشی، افراد زیادی تمایل دارند که بعد از سالها زندگی در خانهای که به آن تعلق خاطر دارند، بهجای ترک آنجا، اقدام به بازسازی خانه کنند. اگر شما هم جزو افرادی هستید که دوست دارید در خانهای بااصالت زندگی کنید، اما خانه نیازمند تعمیر و نوسازی است، میتوانید برای بازسازی خانه اقدام کنید. ما در این مقاله از مجموعه مقالات نیازمندیهای همشهری قصد داریم از نکاتی بگوییم که در قبل از تصمیم به بازسازی و هر اقدامی بدانید تا بازسازی خانه شما به بهترین شکل ممکن صورت بگیرد.
صفر تا صد بازسازی خانه
بازسازی خانه کار راحتی نیست و برای گرفتن بهترین نتیجه و ایدهآلترین چیزی که مدنظرمان بوده، باید برنامهریزی دقیقی داشته باشیم. ما در ادامه به مهمترین نکاتی که باید قبل از بازسازی خانه یا در زمان بازسازی مدنظر قرار بدهیم، اشاره کردهایم. با ما همراه باشید.
بودجه لازم برای بازسازی خانه
قبل از شروع به هر کاری باید به طور واقعبینانهای نسبت به بودجهای که قرار است برای این کار کنار بگذاریم، نگاه روشنی داشته باشیم. بعد از در نظر گرفتن بودجه و کنار گذاشتن هزینهها، میتوان به چگونگی و نحوه بازسازی فکر کرد. زیرا هزینه در نظر گرفته شده، نقش تعیینکنندهای در چگونگی بازسازی و حتی استفاده از مواد و مصالح لازم برای انجام کار دارد. بهتر است از کل مبلغی که برای کار بازسازی خانه کنار گذاشتهاید، ۹۰ درصد آن را برای بازسازی و ۱۰ درصد آن را برای امور پیشبینی نشده کنار بگذارید.
برنامهریزی برای شروع کار
بعد از تخصیص بودجه، باید درباره چگونگی بازسازی خانه و زمانبندی آن برنامهریزی کنیم. بنابراین باید در این مرحله مشخص کنیم که کدام بخشهای خانه نیازمندِ بازسازی هستند. بعد هم باید با کمی دقت یا مشاوره گرفتن به این نتیجه برسیم که چه نوع بازسازی برای این بخش لازم است. آیا لازم است که تاسیسات ساختمان نیز تعمیر یا تغییر کند یا به بازسازیهای اینچنینی نیازی نیست. همچنین اگر در خانه مورد نظر ساکن باشیم، باید در مورد وضعیت اسکان در مکانی دیگر در زمان بازسازی خانه برنامهریزی کنیم. تصمیمگیری برای اینکه خودمان قرار است کار بازسازی را انجام بدهیم یا اینکه تمایل داریم صفر تا صد کار را به شرکتهای مهندسی متخصص بسپاریم، بسیار مهم است. اگر قرار است این کار را به شرکت خاصی بسپارید تا حدودی دلنگرانیها و دغدغههای نسبت به جزئیات کار کم میشود، اما اگر قرار است که کار را خودتان پیش ببرید، پس لازم است طبق برنامه زیر، به مسائل مهمتر و جزئیتری توجه نشان بدهید:
- ارزیابی وضعیت فعلی خانه نیازمند بازسازی
- شناسایی پوسیدگیها (در صورت وجود داشتن) و برطرف کردن آن
- دریافت مجوزهای لازم برای بازسازی (برخی از بازسازیها به مجوز نیاز دارند)
- تخریب (از مهمترین و حساسترین مراحل بازسازی است.)
- بررسی زیرسازیها (لولهکشی، برقکشی و نصب عایقهای لازم و…) و تعمیر آنها در صورت نیاز
- تزئینات سقف
- زیرسازی دیوارها
- کف ساختمان
- رنگ یا کاغذدیواری دیوارها
کمک از نیروی متخصص
اگر کار بازسازی شما سبک است و از عهده خودتان برمیآید، لازم به بهره مندی از نیروی متخصص و کاربلد نیست. اما اگر بازسازی شما در سطح کلانی است و نیاز به تخریب و تغییرات اساسی دارد، باید از متخصص این کار کمک بگیرید تا دچار مشکلات خاصی نشوید و کار بازسازی شما با امنیت خاطر و در شرایط استاندارد پیش برود.
آگاهی از مجوزهای شهرداری
قبل از اقدام به هر گونه تغییر یا تخریبی، لازم است نسبت به اموری که نیازمندی مجوز شهرداری و تغییراتی که نیازمند مجوز نیستند، آگاه باشید.
تغییراتی که نیازمند مجوز شهرداری هستند:
- تغییرات در فضای پارکینگها و از بین بردن آنها
- تغییرات در راهپلهها
- برداشتن یا تعمیرات دیوارهای باربر که با تغییر در آن ممکن است، از پایداری ساختمان کم شود.
- و در نهایت تغییرات در قسمتهایی از ساختمان که بر اساس قوانین شهرداری ممنوع است.
تغییراتی که نیازمند مجوز شهرداری نیستند:
- تعمیرات سقف
- انواع سیمانکاری، گچکاری، نقاشی و کاغذ دیواری
- تعمیرات لولهکشی و سیمکشی
- تعمیرات چاه فاضلاب
- ایجاد تغییرات در حیاط، مانند باغچه، استخر یا حوض به شرط اینکه وارد حریم پارکینگها نشود
- تعمیرات در نمای ساختمان
- نصب کولر یا شوفاژ
- انواع کفسازی
انجام مرحله تخریب
اگر تغییرات شما جزو آن دستهای هستند که به مجوز نیاز دارند، پس قبل از هر اقدامی، از شهرداری مجوز مربوط به آن را بگیرید. بعد از گرفتن مجوز، میتوانید کار تخریب را به کمک یک نیروی متخصص انجام دهید. در نگاه اول شاید کار تخریب، ساده و پیش پا افتاده به نظر برسد، اما تخریب میتواند منجر به خطرات جبرانناپذیری شود. بنابراین ضروری است که با آگاهی کامل و با کمک گرفتن از فردی متخصص انجام شود. ذکر این نکته ضروری است که قبل از شروع تخریب باید اتصالات آب، گاز و برق (در صورت وجود) آن قسمت را قطع کنید تا مشکلی به وجود نیاید.
شروع ساخت و تغییرات بازسازی خانه
با توجه به سلیقه خودتان و تصمیم قبلیتان درباره چگونگی و نحوه بازسازی اقدام به تغییر، تعمیر و ساخت کنید. در این مرحله متناسب با نوع ساختمان، سلیقه و بودجه در نظر گرفته میتوان به سراغ این تغییرات و بازسازی بخشهای مختلف رفت. بهطور مثال:
- تخریب فضای پرت ساختمان و ساخت مجدد آن برای استفاده بهینه
- ساخت اپن و تعویض کابینتها یا افزایش تعداد آنها
- زیباسازی سرویس بهداشتی با استفاده از کاشی
- پارکت کردن آشپزخانه یا کل خانه
- تغییر رنگ دیوارها یا استفاده از کاغذ دیوارهای مدرن و متناسب با سلیقه و متراژ خانه
- تعویض در پنجره و استفاده از نوع ضدسرقت و دوجداره
- گچکاری یا استفاده از سقف کاذب
- به کار بردن نور مخفی و نورپردازی در بخشهای دلخواه
- کف سازی
- تعویض یا نوسازی پوشش دیوار سنگ دکوراتیو، شیشه تزیینی، تایل آلومینیومی،کاغذ دیواری یا رنگ
- اجرای قرنیز
چیدن منزل و طراحی دکوراسیون داخلی
چپیدن منزل بعد از تغییرات و بازسازیهای کلان و جزئی، آخرین مرحله است. اگر لوازمتان را هم همزمان با بازسازی تعویض کردهاید، میتوانید به فکر یک دکوراسیون داخلی متفاوت نسبت به چیدمان قبلی منزلتان باشید. اگر هم قرار است از لوازم قبلیتان استفاده کنید، به فکر چیدمانی خاص و متفاوت نسبت به قبل باشید.
هزینه بازسازی خانه به چه عواملی بستگی دارد؟
در پایان ممکن است این سوال برای شما پیش بیاید که چه عوالی در میزان هزینه بازسازی خانه تاثیرگذار هستند و قبل از بازسازی باید به چه نکاتی توجه کرد. نکات مهم مورد توجه عبارتاند از:
- زیربنای خانه (متراژ)
- سبک و مدل خانه (آپارتمان، ویلایی، کلنگی، خانهباغ و…)
- دیوار بیرونی (به عنوان مثال قاب، آجر)
- آشپزخانه و سرویسهای بهداشتی، گلخانه و…
- نوع پارکینگ
- وجود بخشهای خاص نظیر شومینه، ایوان، پنجرههای سقفی و…
- وجود بخشهای اضافی نظیر زیرزمین، پشت بام، پارکینگ و…
- نوع مصالح به کار برده شده
سخن پایانی
از آنجا که قرار است برای بازسازی خانه خود هزینه کنید و از طرفی بازسازی غیرحرفهای هم ممکن است شما را متضرر و دچار خسارتهای جبرانناپذیری کند، لازم است قبل از هر اقدامی از افراد متخصص راهنمایی و مشورت بگیرید. اگر بازسازی خانه شما ریسک خاصی نداشت و خود شما نیز مهارتش را برای اجرا داشتید، تمام جوانب احتیاط را در نظر بگیرید. اگر هم خانه شما به بازسازی در سطح کلانتری احتیاج داشت، از متخصصان حرفهای کمک بگیرید و آنها را برای پروژه بازسازی خانه خود استخدام کنید.